Az október végi pedagógus továbbképzési rendezvényhez kapcsolódóan nyílt meg az Ökológiai Stúdió anyagából rendezett játéktörténeti kiállítás. A Lepke Óvodában rendezett „Nyitva van az aranykapu” c. kiállítás száz év gyermek- és óvodai játékaiból ad egy kis ízelítőt. Külön részben jelenik meg az 1920-30-as évek világa (fotótabló és alatta játékok) ,  az 1950-60-as évek (retro) játékai – és a mai gyermekek által használt játékok.

Az október végi pedagógus továbbképzési rendezvényhez kapcsolódóan nyílt meg az Ökológiai Stúdió által rendezett Játéktörténeti kiállítás.

A „Nyitva van az aranykapu” c. kiállítás száz év gyermek- és óvodai játékaiból ad ízelítőt. Külön részben jelenik meg az 1920-30-as évek világa (fotótabló és alatta játékok) , az 1950-70-ess évek (retro időszak) játékai – és a mai gyermekek által használt játékok.

Az első időszak tárgyai (bádogdob, búgócsiga, szalmával tömött macik, parcelánfejű baba, kesztyűbáb, fa építőjáték- és puska) jól jelzik, hogy akkor a játékok is természetes anyagokból készültek. Miként a gyermekélelmiszerek csomagolása is (Meinl kakaó fémdobozban, tej csatos üvegben). Az egykori uzsonnás táska mellett látható a nagyobb gyerekek által az óvodában már használt (ezért nem idegen) abakusz, palatábla és rajzfüzet is.

Még az  50-60-as korszakban is  a természetes anyagok dominálnak. Újdonságok voltak a lemezjátékok: a  játékkonyha berendezések,  versenymotoros és helikopter a fiúknak, kutyás persely (nagy részük a győri „dobozgyárban” készült). A korszak végén azonban már megjelentek a fröccsöntött trafik árúk (műanyagfigurák- és játékok) dömpingje.

A mai korszak polcain a mostani ovisoknak ismerős játékok jelennek meg (ők adták kölcsön). Leginkább a rikító (pink) színű mű-anyagok dominálnak - sokszor nem sok teret engednek a gyermekek kreativitásának. Persze vannak ma is logikai gondolkodást, kézügyességet fejlesztő játékok, de most nem ennek a bemutatása volt a célunk – inkább az ellentétek kidomborítása, a környezet-védelmi üzenetek közvetítése.

A kiállítás november hónapban a három szabadhegyi óvodában vándorkiállításként tekinthető meg.
A kiállítást az Ökológiai Stúdió Alapítvány rendezte – a program AM „Zöld Forrás” támogatásával valósult meg.

 

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli