„A papír másik oldala” c. projektünk keretében egy 70 képből álló diasorozatot állítottunk össze, amely a különféle papírkészítési technikák kialakulását hivatott bemutatni. A történeti áttekintés röviden foglalkozik a „papír előtti” időkkel, majd részletesebben a kínaiak kétezer éves merítési technikájával. 

A papírmalmok működésének bemutatása után szóba kerül Gutenberg  nyomdája és  a papírgyártó gépek térhódítása. Időutazásunk a papírgyártás mai modern technológiájának bemutatásával zárul.  

Mellékletek:
Download this file (OktatóSZÖVEGES1 Mód.doc)Tanári segédanyag - I. rész[ ]200 kB
Download this file (PapírtörténetVETÍTÉSMód.ppt)Vetítettképes előadás[ ]12274 kB

Bővebben: Vetítettképes előadás a papírról

Egy kiló hagyományos (cellulóz alapú) papír gyártásához 2-3 kg fa és 45-55 liter víz, 10-12 kWh energia és rengeteg vegyi anyag szükséges. Ez a fehér papír sötét oldala. Talán nem tudod, de ott van a kivágott fákban, a letarolt hegyoldalakban, a barnán habzó folyókban, a papírgyárból gomolygó füstben.

Bővebben: Papírkalkulátor

Idén sem hagyta ki az Ökológiai Stúdió a Györkőc Fesztivált! Az idén hetedik alkalommal, július5-6-án megrendezett esemény nem csak azért fontos számunkra, mert a város legnagyobb idegenforgalmi eseménye, hanem mert ott a legfontosabb célcsoportunkkal találkozhatunk. A „Zöld forrás” pályázat támogatásával bonyolított „A papír másik oldala” projektünk pedig segítséget nyújtott ahhoz, hogy játékos ismeretterjesztésünket a papír-témához kapcsolhassuk. 

 

Bővebben: Ökostúdió a Győrkőcön


Szokás szerint október hónapban tartják a győri óvodákban az „Egészségnap” rendezvényeket. A szülök bevonásával tartott közös előadások, foglalkozások kitűnő alkalmat adnak az egészségvédelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztésre. Alapítványunk évek óta visszatérő meghívottja a rendezvényeknek. Ez évben október 15-én a Belvárosi Óvodába, 17-én a Móra Óvodába, 22-én pedig a Lepke utcai óvodába vonultunk ki.

Bővebben: Ha október, akkor óvodák…

A Széchenyi István Körzeti Általános Iskola kérésére alapítványi munkatársaink október  8-án Csornára látogattak. Az iskola ezen a napon rendezte a nagy hagyományokkal rendelkező „Környezet- és Egészségvédelmi Nap”-ját, ahol a környezetvédelem is mindig hangsúlyos témaként szerepel. Szívesen vállaltuk, hogy a felső tagozatos gyerekeknek számára (a FM Zöld forrás által támogatott „A papír másik oldala” c. projektünk keretében) bemutatót illetve előadásokat tartunk. Az egyes osztályok félóránként, folyamatosan váltották egymást, így összesen több mint 310 gyerek fordult meg a teremben.

Bővebben: Tucatnyi előadás egy napon az újrapapírról

Alapítványunk nagy erőkkel (és örömmel) vonult fel a szeptember 27-28-i Őrségi Tökfesztiválra. A szalafői skanzenben, csodálatos környezetben állíthattuk fel a „standunkat”, ahol most is a gyermekvendégeket vettük elsősorban célba. Papírmerítéssel készültünk és ezúttal – stílszerűen  töklámpás formátumú merítő sablonokat készítettünk, hozzá narancsszínű masszát kevertünk. A végén örömmel nyugtáztuk: több mint hatvan gyermek számára sikerült a rendezvényt emlékezetessé tenni (néhány fénykép mellékelve).

Bővebben: Tökfesztiválon jártunk

A Szelence Egyesület és a Tényő Község Önkormányzata meghívására az ÖkoStúdió Alapítvány augusztus 30-án részt vett a „Nyitva van a sokorói éléskamra” programján. A jó hangulatú, mozgalmas rendezvényen felállított standunkkal most is a gyermekvendégeket vettük elsősorban célba.

Bővebben: Tényőn is megmutattuk a papír másik oldalát

Az Ökológiai Stúdió alapítvány munkatársai 2014. november 6-án a Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának vendégei voltak. Az  FM Zöld forrás által támogatott „A papír másik oldala” c. projektünk keretében  Lajtmann József és Kalas György ellátogatott az ökoiskolába, ahol megtekintette az ott folyó környezetvédelmi oktató-nevelő munkát, valamint egy interaktív órát is tartott az alsó évfolyamos tanulók részére. A „Papír másik oldala” című érdekes és élvezetes foglalkozás keretében szó esett a papír történetéről, fajtáiról, a papírgyártás folyamáról – így a gyerekek szembesülhettek a papírgyártás ökológiai problémáival, a környezettudatos magatartási formákkal. Megérthették, hogy takarékossággal, szelektív gyűjtéssel, újrapapír termékek használatával mindannyian hozzájárulhatnak a fák megmentéséhez, a környezet állapotának javításához.

Bővebben: Interaktív előadás a papírról

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli