Az Ökológiai Stúdió Alapítvány sikeresen pályázott az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, helyi szereplőket elérő szemléletformálás megvalósítására kiírt KEHOP 5.4.1. felhívásra. A támogatott projekt általános célkitűzése, hogy az egyesület olyan aktív elérésen alapuló, élményalapú szemléletformáló tevékenységeket valósítson meg helyi szinten, melyek egyszerre szolgálják a szakmai tervekben, stratégiákban és dokumentumokban megfogalmazott kettős célkitűzést, a helyi térség alkalmazkodóképességének javítását az éghajlatváltozáshoz, és a klímaváltozásért felelős üvegház-hatású gázok kibocsátásnak csökkentését. E célból az Ökológiai Stúdió Alapítvány az  energiahatékonyság, -takarékosság, illetve a megújuló energia-felhasználás területén végez szemléletformáló tevékenységeket.

A projekt kedvezményezettjei:

Ökológiai Stúdió Alapítvány

Együttműködő szervezetek:

Zeebegény Község Önkormányzata

Győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola

A projekt címe:

Príma klíma - energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő program

A projekt azonosítószáma:

KEHOP-5.4.1-16-2016-00752

A szerződött támogatás összege:

3 456 503.- Ft

A Projekt megvalósításának időbeli ütemezése

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2019.10.01.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.10.31.

A támogatás intenzitása:

A projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

A projekt tartalma:

A projekt szakmai tevékenységeinek összefoglalása

Projektünk általános célkitűzése, hogy olyan aktív elérésen alapuló, élményalapú szemléletformáló tevékenységeket valósítsunk meg helyi szinten, melyek a helyi térség alkalmazkodóképességének javítását az éghajlatváltozáshoz, és a klímaváltozásért felelős üvegház-hatású gázok kibocsátásnak csökkentését szolgálják.

Tevékenységeink:

Figyelemfelhívó akciók megvalósítása Győrött, a Zöld Park Fesztiválon és a Tök Napon, valamint Zebegényben, a Zebegényi Danu Vásártér Kézműves Vásár és Termelői Piac elnevezésű rendezvényen.

Részvétel interaktív kiállítással és tanácsadó standdal a megjelölt rendezvényeken Győrött illetve Zebegényben. A kiállítás két részből áll:

- 7 db x-banneren mutatjuk be üzeneteinket

-  Energia-ökomata, amely egy-egy energiahatékonysággal összefüggő kvízkérdés jó válaszaiért cserébe apró, környezettudatos ajándékot ad az ökomatában ülő önkéntes segítségével.

Az akciók előtt energiatudatos ajándékokat készíttetünk, melyeket ösztönzőként használunk, hogy a rendezvények résztvevői aktívan vegyenek részt akcióinkon. Kétféle ajándék készül, melyeken a támogatási program arculati előírásait betartva a napenergia hasznosítást népszerűsítő embléma és szöveg kerül fel.

Célcsoport: A rendezvényeknek helyet adó települések lakossága és az egyéb településekről érkező rendezvény-látogatók.

Műhelytalálkozó települési intézményeinek munkavállalói számára

A találkozó célcsoportja győri közintézményeinek képviselői és munkatársai. Egy 6 órás gyakorlatorientált műhelytalálkozót szervezünk a település 15 képviselőjének aktív részvételével. A műhelymunka keretében egy-egy olyan témát feldolgozni, mint az Energia rendszerszemléletben: éghajlatváltozás, energiahatékonyság, megújuló energiaforrások a közösség szolgálatában, vagy az Energiatudatos KlímaSztárok - a legjobb helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket elért települések bemutatása, illetve a Napelemek az elektromos hálózaton.

Célcsoport: A projekttel érintett települések intézményeinek dolgozói.

Szakkörök szervezése és lebonyolítása a Győrladaméri Községi Általános Iskolában, a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, valamint a Győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában

Célunk játékos, élményszerű keretek között megismertetni az iskola felső tagozatosainak kiválasztott 10 fős, érdeklődő csoportját az energiahatékonyság, energiatakarékosság, a napenergia és a geotermikus energiahasznosítás lehetőségeivel, előnyeivel.

Célcsoport: A projekttel érintett települések iskoláinak tanulói.

Figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódó közösségi médiakampányok megszervezése és lebonyolítása

A projekt során három rendezvényhez kapcsolódva folytatunk médiakampányt a Klímavéddvelem elnevezésű Facebook közösségi oldalon. Ehhez rövid mozgóképes grafikák készültek, mely a napenergia hasznosítást, az energiatudatosságot népszerűsíti képekbe szerkesztett egyszerű üzenetekkel. A figyelemfelkeltő akció helye és ideje beépült grafikákba. A mozgóképes üzenetet a kapcsolódó szöveggel az akciót megelőző napokban kiemeléssel reklámoztuk úgy, hogy az a célterület (település és 20 km-es körzete) minél szélesebb rétegéhez eljusson.

Célcsoport: A rendezvényeknek helyet adó települések lakossága

Energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások szervezése és lebonyolítása gyermekek számára a Győrött, a Zöld Park Fesztiválon és a Tök Napon, valamint Zebegényben, a Zebegényi Danu Vásártér Kézműves Vásár és Termelői Piac elnevezésű rendezvényen.

A foglalkozáson a gyerekek élményszerűen, szerelőjátékok és színes kvízjáték segítségével ismerkedhetnek a napenergia hasznosítás lehetőségeivel. A három figyelemfelkeltő akción megszervezett foglakozáson 300 fiatal aktív elérést tervezzük. A foglakozásokat megelőzően beszerzésre kerül egy napelemes szerelős játékokból álló csomag, valamint elkészül egy játékos kvíz.

Célcsoport: A rendezvényeknek helyet adó települések gyermekkorú lakosai és az egyéb településekről érkező gyermekkorú rendezvény-látogatók.

 

További információk a projektről!

 

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli