Ezzel a címmel rendezett Győrben civil fórumot 2014. május 7-én az Ökológiai Stúdió és a GyMS megyei Civil Információs Centrum (CIC). A cím két, a civil szervezetek számára meglehetősen aktuális témát takart.*

Bővebben: Lenni… Partnernek lenni...

Az NCTA által támogatott "Jogod van!" projekt keretében tart sajtótájékoztatót március 4-én Győrben az Ökológiai Stúdió Alapítvány. 

A Kristály étterem Bartók termében 2014 március 4-én, 10.00 órakor kezdődő sajótájékoztató keretében Lajtmann József és dr. Kalas György mutatják be a civilkontroll erősítését célzó honlapot, valamint a Nyugat-dunántúli Üvegzsebkönyv című brosúrát.

Bővebben: Jogod van! - sajtótájékoztató

Az EGT / Norvég Civil Támogatási Alap NCTA-2013-2371-A „Jogod van! C. projektjének keretében a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány, a Szentgotthárdi Civil Fórum és a PRONAS Egyesület 2013. november 13-án rendezte a „Partnernek lenni… – Esélyek és lehetőségek a civil szervezetek és helyi önkormányzatok együttműködésében" c. konferenciáját. A Hotel Lipa nagytermébe meghirdetett, elsősorban civil szervezeteket és önkormányzatokat megcélzó szakmai rendezvényen kb. 30 szervezet képviselője jelent meg. A rendezvényen a moderátor szerepét Soós Zoltán, a PRONAS elnöke töltötte be.

Bővebben: Partnernek lenni…”- konferencia Szentgotthárdon

Ezúton tesszük közzé az NCTA-2013-2371-A azonosító számú „Jogod van! – Helyi közösségek segítése a civil kontroll hatékonyabb érvényesítése érdekében a Nyugat-dunántúli régióban” elnevezésű projekt keretében szervezett „Partnernek lenni…..” Esélyek és lehetőségek a civil szervezetek és helyi önkormányzatok együttműködésében konferenciára. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebben: Meghívó konferenciára

 

 

A Norvég Civil alapnál támogatást nyert „Jogod van!” c. projekt keretében alapítványunk szakemberei 2013. szeptemberétől az alábbi ingyenes szolgáltatást ajánlják a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye civil szervezetek és a polgárok figyelmébe:

Bővebben: Figyelem!

„Jogod van! Helyi közösségek segítése a civil kontroll hatékonyabb érvényesítése érdekében a Nyugat-dunántúli régióban” címmel pályázatot nyújtottunk be a Norvég Civil Alap támogatására. A pályázati programunkban tervezett tevékenységeink indoka az, hogy a megváltozott jogi-gazdasági-társadalmi környezet érzékenyen érinti a civileket. A szervezetek passzivitása nőtt, a civil kontrollal kapcsolatos feladataikat nem tudják, vagy nem merik ellátni. Célunk e szektor jogi-szakmai segítése, érdekérvényesítő és watchdog szerepének erősítése. Kiemelt témák: egyesülési, információs jogok, részvétel helyi döntéshozatalban.

A program fő célcsoportja a régióban működő aktív civil szervezetek. Célcsoport továbbá a térség lakossága, hisz a projektben feldolgozott témák segíthetik az „aktív polgárság” kialakítását. Közvetett célcsoport a közérdekű adatokat kezelő, helyi partnerség minőségét meghatározó önkormányzatok.

Terveink szerint az információs jogok témában közérdekű adatkikérő kampányt szervezünk, új Üvegzsebkönyvet adunk ki. Két akciónk és egy brosúra a jogalkotásban, ill. településfejlesztési eljárásban való civil aktivitást vizsgálja, ösztönzi.

A régióban szervezett fórumok, fogadónapok erősíti a civil érdekérvényesítési, együttműködési formákat (osztrák előadókkal). Szakembereink tanácsadó szolgálata, Iratmintatára, civilkontroll.gyor.hu oldalunk az új jogi környezethez való igazodást, a civil kontroll erősítését segíti.

Jelenleg a pályázat pozitív elbírálására várunk. Ha támogatásra ítélik, akkor programunk 2013. szeptember 1-én már el is indulhat. Addig is minden továbbiról honlapunkon tájékoztatjuk az érdeklődőket.

„Partnernek lenni…” címmel tartott közös fórumot 2014. június 19-én, csütörtökön délután a keszthelyi Balaton Színház és Kongresszusi Központban a győri Ökológiai Stúdió és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület.  Az NCTA-2013-2371-A „Jogod van!” c. projekt keretében rendezett fórum célja annak bemutatása volt, hogy miképpen befolyásolhatja a civil-önkormányzati kapcsolatok alakulása a helyi társadalom aktivitását és a környezet állapotát.

Bővebben: "Partnernek lenni…." fórum Keszthelyen

A helyi viszonyokat érintő településfejlesztési- és rendezési eszközök megalkotása, elfogadása a település képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A témában hozott döntések az önkormányzatiság legfontosabb megnyilvánulásai, melyek jó- vagy rossz irányba - általában hosszú időre határozzák meg az adott település fejlődését és életminőségét. A település élhető jövője így nagyrészt attól függ, hogy a képviselő testület képes és hajlandó-e a pillanatnyi gazdasági érdekek mellett a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni.

Bővebben: Partnernek lenni… - A nyilvánosság részvétele a településfejlesztési...


Az NCTA által támogatott "Jogod van!" projkt keretében tartott sajtótájékoztatót június 26-án Győrben az Ökológiai Stúdió Alapítvány. A Kristány étterem Bartók termében előbb dr. Kalas György mutatta be a Partnernek lenni... című brosúrát és az azt megalapozó régiós önkormányzati felmérést, majd Lajtmann József ismertette a helyi jelentőségű természetvédelmi területek felmérésének tapasztalatait. Az alábbiakban közreadjuk a tájékoztató sajtóanyagát.

Bővebben: Partnernek lenni... - projektzáró sajtótájékoztató

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli