Az újragondolt papír - segédanyag önkormányzatok zöldítéséhez (mellékletként csatolva)

Mellékletek:
Download this file (ÖnkPapíranyagOKÉ.doc)újragondolt papír[ ]858 kB

„Az újragondolt papír” c.  projektünk keretében alapítványunk munkatársai idén tavasszal előbb a győri Bartók utcai óvodába tartottak papírmerítő foglalkozást, majd két általános iskolában a papír történtével, a papírgyártás ökológiai problémáival ismertette meg a felső tagozatos tanulókat.

Bővebben: Ha tavasz, akkor iskolák

Elkészült „A papír másik oldala” c. iskolai oktatási segédanyagunk II. része. A korábbi történeti rész folytatásaként összeállított anyag részletesen tárgyalja a modern papírgyártás technikáját és a papírgyártás környezeti terhelését. Külön foglalkozunk a papírcsökkentés fontosságával, az újrapapír termékek jelentőségével. Szólunk a papírok osztályozásáról, fajtáiról, majd rövid utazást tehetünk a vízjelek világában.

A segédlet utolsó része a papírtéma iskolai feldolgozásához nyújt gyakorlati segítséget.

Miként az I. részben, az egyes témakifejtéseket itt is hozzárendelt diákkal szemléltetjük.

Mellékletek:
Download this file (Oktatószöveges2.pdf)Oktatási segédanyag - II. rész[ ]545 kB
Download this file (Papírgyártás újrapapírVETÍTÉSOKÉ.ppt)Vetítettképes előadás[ ]13066 kB

Bővebben: Oktatási segédanyag a papírról

A Pápateszéri Általános Iskola meghívására munkatársaink október 8-án Pápateszérre látogattak. Az iskola ezen a napon rendezte hagyományos „Környezetvédelmi Napját”, ahol a negyedikeseknek, illetve a felső tagozatosok számára tartottunk előadásokat (a FM Zöld forrás által támogatott „Az újragondolt papír” c. projektünk segítségével). Az egyes osztályok folyamatosan váltották egymást, így összesen több mint 100 gyerek fordult meg a teremben.

Bővebben: Környezetvédelmi nap Pápateszéren az újrapapír jegyében

A tavalyi sikeres bemutatkozásnak köszönhetően az Ökológiai Stúdió idén is meghívást kapott a Szelence Egyesület által rendezett hagyományos „Nyitva van a sokorói éléskamra” c. fesztiválra. Az október eleji ragyogó időben zajló jó hangulatú, mozgalmas rendezvényen felállított standunkkal most is a gyermekvendégeket vettük elsősorban célba.

Bővebben: Újrapapír a "sokorói éléskamrában"

Borús ég, néha viharos erejű szél várt minket szeptember 26-án Dunaszentpálon - az V. Hagyományőrző Tökfesztiválra sűrűn gyülekező kicsik és nagyok kedvét azonban ez mit sem szegte. A látványos műsorszámokat, élvezetes játékokat, jó hangulatú vetélkedőket ügyes háziasszonyok „tökös” konyhaművészeti remeklései tették feledhetetlenné (tökös fasírt, rétes, beré).

Bővebben: Dunaszentpáli "tökös" papír 

Alapítványunk nagy erőkkel (és örömmel) látogatott el a szeptember 12-i „Zöld Szentgotthárd” fesztiválra. A szentgotthárdi Várkert fái alatt, csodálatos környezetben állíthattuk fel a „standunkat”, ahol most is a gyermekvendégeket vettük elsősorban célba. Papírmerítéssel és kézműves foglalkozással  készültünk – az előbbiből a kislányok elsősorban a szívformájú, a fiúk a „szentgotthárdi vízcseppet” választották.

Bővebben: Zöld Szentgotthárd

Az Ökológiai Stúdió idén is nagy erőkkel vonult fel a Győrkőc Fesztiválra. A július 3-5-én megrendezett esemény nem csak azért fontos számunkra, mert a város legnagyobb idegenforgalmi eseménye - hanem mert ott a számunkra legfontosabb célcsoporttal, a gyerekekkel találkozhatunk.

A „Zöld forrás” pályázat támogatásával bonyolított „Az újragondolt papír” projektünk lehetővé tette, hogy játékos ismeretterjesztésünket ismét a papír-témához kapcsolhassuk. 

Bővebben: Újragondolt papír a Győrkőc Fesztiválon

Anyák Napjára készülve a Duna-Gyöngye Óvodából kaptunk felkérést, ahol május 5-én  harminc lelkes dunaszentpáli  óvodás várta, hogy elmerüljenek a papírmerítés rejtelmeiben.  

Bővebben: Anyák napi merítés

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli