Az ÁRH Magyarország egyik legnagyobb civil eseménysorozata, amelyen több száz szervezet és intézmény, helyi, kistérségi, megyei esemény hívja fel a figyelmet az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára! A nemzetközi kampányhét legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek, egyúttal az erre a hétre koncentrálódó események súlyukkal felkeltsék a média figyelmét az eseménysorozatra, általában a közösségi részvételre, s hogy megszólítsák, felelősségvállalásra buzdítsák a politikusokat, helyi, országos és nemzetközi szinten.

Bővebben: Állampolgári Részvétel Hete

A legutóbbi (11.) Alaptörvény módosítással kapcsolatban Jogsegélyszolgálatunkat több civil szervezet kereste meg. Közös bennük a tanácstalanság, illetve az, hogy szervezetük nevében szerepelt a „megyei” szó. És mint ismeretes, 2023. januártól a megyék hivatalos elnevezését a 11.módosítás vármegyére változtatta. Volt, aki – a jogkövetés érdekében- januártól automatikusan magára vonatkoztatta (volna) a rendelkezést – akadt, aki a névváltoztatás kimondása okán rendkívüli közgyűlést hívott (volna) össze.

Bővebben: Megyei vagy vármegyei – most, avagy mikor?

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány és a Győri Lepke Óvoda Óvodásaiért Alapítvány tisztelettel meghívja Önt és munkatársait Környezettudatos fogyasztó attitűdök megalapozása az óvodákban címmel rendezett szakmai napra.

Időpont: 2022. október 28-án (pénteken) 8 órától
Helyszín: Lepke Óvoda (9028 Győr, Lepke u.35-37.)

Mellékletek:
Download this file (lepke_ovoda_meghivo.doc)MEGHÍVÓ[ ]96 kB

Bővebben: Környezettudatos fogyasztó attitűdök megalapozása az óvodákban -...

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az Ökológiai Stúdió Alapítvány 2022. június 1. - 2023. április 30. között rendszeres környezetvédelmi tanácsadó fogadóórát tart. A fogadóórák ideje várhatóan minden hó első és harmadik csütörtök 14 – 16 óra között (az esetleges időpontváltozásokat a Kisalföldben előzetesen jelezzük). Tehát a telefonos, illetve elektronikus kapcsolattartás (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) mellett továbbra is lehetőség van a Jogsegélyszolgálatunkkal való személyes konzultációra. Felhívjuk ügyfeleink a figyelmét arra, hogy a személyes találkozó pontos időpontját ajánlatos Alapítványunkkal előzetesen telefonon egyeztetni (Tel: 96/ 805 206). A fogadóórák helyszíne a Reflex Környezetvédő Egyesület központi irodája (Győr, Bartók u.7.).

Bővebben: Jogsegélyszolgálatunk környezeti tanácsadó fogadóórákon várja az...

Jogsegélyszolgálatunkhoz az utóbbi hónapban ismét több megkeresés érkezett a civil szervezetek éves beszámolóinak készítésével, azok elfogadásával és az ehhez kapcsoló határidőkkel kapcsolatban. A kérdések megválaszolásához – a jelenleg hatályos „veszélyhelyzeti jogi normák” figyelembe vételével - az alábbiakban foglaljuk össze a tudnivalókat.

Bővebben: Egyesületi/szövetségi döntéshozatal a veszélyhelyzetre vonatkozó...

Az őszi munkák beindulásával jogsegélyszolgálatunkhoz számos kérdés, panasz érkezett a kerti hulladélkok nyílt téri égetésével kapcsolatban. A nehezen követhető jogi környezet miatt várhatóan így lesz ez majd tavasszal is. Segítségül előbb röviden összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos lakossági tudnivalókat, majd ismertetjük a témában bonyolított önkormányzati felmérésünk eredményét.

Bővebben: A kerti hulladékok, avar égetéséről (lakossági tájékoztató)

Jogsegélyszolgálatunkhoz az utóbbi hónapban több megkeresés érkezett a civil szervezetek ez évi éves beszámolóinak készítésével, azok elfogadásával és az ehhez kapcsoló határidőkkel kapcsolatban. A kérdések megválaszolásához – a jelenleg hatályos „veszélyhelyzeti jogi normák” figyelembe vételével - az alábbi segédanyagot állítottuk össze:

Bővebben: Tisztelt Civil Szervezetek!

Az alapítványunk által működtetett jogsegélyszolgálat ügyfélforgalmának jelentős része fákhoz, vagy zöldterülethez kapcsolódik. Jellemzően a köztereületeken észlelt vagy szándékolt fakivágások ügyében kérnek segítséget, vagy a jelentősebb beruházásokkal (útépítések, lakóparkok) járó fairtások ellen kívánnak fellépni. Az ügyek kisebbik hányada magánterületen álló fákkal kapcsolatos (szomszédjogi viták).

Bővebben: Jogi lehetőségek a fás szárú növények védelmében

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy  az Ökológiai Stúdió Alapítvány 2021. szeptember 1- 2022. május 30. között rendszeres környezetvédelmi tanácsadó fogadóórát tart. A fogadóórák ideje várhatóan minden hó első és harmadik csütörtök 14 – 16 óra között (az esetleges időpont változásokat a Kisalföldben jelezzük)

Bővebben: Környezetvédelmi tanácsadás

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli