Projektünk egyik kiemelt szakmai vállalása a hőszivattyúk környezetet kímélő telepítéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódott. Az egyre elterjedtebb és népszerűbb, „környezetbarátnak” minősülő levegő/víz hőszivattyúk zajos működtetésé sérelmező – egyre több - lakossági panaszok lényegében két okra vezethető vissza: a nem megfelelő típus választásra, illetve a kültéri egységek zajvédelmi elvárásokat figyelmen kívül hagyó telepítésére.

Projektünk vállalása szerint zajvédelmi szakembereink legalább három meglévő, vagy új telepítési helyszínen végeznek műszeres ellenőrző/megalapozó zajterhelési méréseket. Ennek egyik célja – már meglévő zajproblémák esetén – a zajcsökkentési megoldások kidolgozása, másik pedig a projekt keretében a témában írandó szakmai anyag megalapozása. A mérések elvégzésével és a szakmai anyag elkészítésével a zajmérési témákban nagy tapasztalatokkal rendelkező Grend Szolgáltató Kft-t bíztuk meg. A szakemberek 2022 őszén, illetve 2023 nyarán végül négy helyszínen végeztek zajterhelési méréseket. A helyszíneket úgy válogatták meg, hogy hasznosítani tudják a zajkeltő
kültéri egységek sajátos telepítési környezetére visszavezethető tapasztalatokat. Egy helyszínen (Balatonfüreden) a hőszivattyú utólagos zajcsökkentési munkáival kapcsolatos eredmény is tudták dokumentálni. A projekt tapasztalatait (így a hőszivattyúk telepítésével, működtetésével kapcsolatos zajvédelmi problémákat, mérési eredményeket, megelőzési-beavatkozási lehetőségeket, lakossági jogorvoslati formákat) a témában hamarosan megjelenő szakmai ismeretterjesztő anyagban foglalják össze.

A projektet az Energiaügyi Minisztérium és az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. támogatta.

 

Mellékletek:
Download this file (Hőszivattyú rajz honlapra.doc)Zajterhelés mérés[ ]787 kB

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli