Ezt az oktatási háttéranyagot az FM Zöld Forrás keretéből támogatott PTKF/696/2017  számú projekt keretében állítottuk össze. A hulladékgazdálkodási piramis csúcsán lévő (így prioritást élvező) hulladék megelőzés témáját az előző brosúránkban dolgoztuk fel (lásd: Megelőzési kisokos.) Ez az oktatási segédlet annak logikus folytatásaként. elsődlegesen a termékek/hulladékok lehetséges újrahasználatára és újrahasznosítására összpontosít.

Bővebben: Oktatási segédlet II.

Idén először vettünk részt a Győr-Szabadhegyen rendezett Gyermeknap – A Fenntarthatóságért című családi nagyrendezvényen. A nagyszabású rendezvényre (a kezdődő Fenntarthatósági Hétre figyelemmel)  május 25-én a Lepke utcai óvodában került sor.  A civil szervezetek mellett a helyi szolgáltató cégek is nagy erőkkel vonultak fel – a rendezvényt a viharveszély miatt sajnos az óvoda összes helyiségében rendezték. Ez némi zsúfoltságot eredményezett, ugyanakkor kiváló hangulatot biztosított.

Bővebben: Gyermeknap – A Fenntarthatóságért

Az FM  Zöld Forrás által támogatott projektünkben vállaltuk, hogy annak keretében valamelyik iskola tanulóival elkészíttetjük a Ökomatájukat.  Az ötletet az adta, hogy gyermekrendezvényeinken mindig nagy sikerrel működtetjük ezt a játékos ismeretfelmérő eszközt. ez tulajdonképpen egy kb. 1,70 méter magas, kartonlapokból összehajtott zárt paraván, melyet  belülről egy felnőtt „működtet”. A nagy ablakban az általa kitett szakmai kérdésre három lehetséges válasz lehetsége (A,B,C).  Aki kezét a helyes válasz ablakocskába nyújtja be, azt az automata kis ajándékkal  „jutalmazza”.

Bővebben: ÖKOMATA művészek

Ha tavasz, akkor megint gyerekek.
Alapítványunk mindig szívesen tesz eleget az óvodai, iskolai felkéréseknek. Amelyek a tavasz beálltával, a Jeles napok közeledtével hagyományosan megszaporodnak.
Idén áprilisban előbb a kisbácsai, majd a győrladaméri általános iskolákban tartottuk meg a szokásos vetített hulladékos előadásainkat.

Bővebben: Iskolások tavaszi „zöldítése”

Szokás szerint október hónapban tartják a győri óvodákban az „Egészségnap” rendezvényeket. A szülök bevonásával tartott közös előadások, foglalkozások kitűnő alkalmat adnak az egészségvédelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztésre. Alapítványunk évek óta visszatérő meghívottja a rendezvényeknek. Ez évben október 26-án a Lepke utcai óvodába vonultunk ki nagy erőkkel. 

Bővebben: Papírmerítés a Lepke oviban

Tavaly időponttorlódás miatt elmaradt, idén viszont eleget tudtunk tenni a győri Generációk Háza őszi meghívásának. Október 21-én rendezték a „Tök jó nap” című családi nagyrendezvényt, ahol bőséges programválaszték várta a látogatókat. (a hagyományos tökfaragás mellett különféle kézműves foglalkozások, vetélkedők, bemutatók). 

Bővebben: Töknapi papírmerítés

Az ÖkoStúdió aktivistái idén is nagy erőkkel vonultak fel az immár tizedik alkalommal megrendezett Győrkőc Fesztiválon. A június 30 – július 3 között tartott rendezvény nem csak azért fontos számunkra, mert a város legnagyobb idegenforgalmi eseménye, hanem mert ott a legfontosabb célcsoportunkkal, a családokkal találkozhatunk. Az  „FM Zöld Forrás” pályázat által támogatott projektünk segítségével a hulladékokkal kapcsolatos szakmai ismereteket változatos formában, hatékonyan közvetíthettük (tanácsadás, közműves foglalkozások, re-játékok).

Bővebben: Győrkőc Fesztivál 2017

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli