„Jó környezetet kicsiknek, nagyoknak! Váljék egészségükre!” c . projektet az Agrárminisztérium támogatja. A projektünkben vállaltuk, hogy annak keretében segítségünkkel a Lepke óvoda is elkészíti a saját Ökomatát.  Az ötletet az adta, hogy az óvoda korábbi családi nagyrendezvényein alapítványunk nagy sikerrel működtette ezt a játékos ismeretfelmérő eszközt.

Ez tulajdonképpen egy kb. 1,70 méter magas, kartonlapokból összehajtott zárt paraván, melyet óvodásoknál két  egy felnőtt „működtethet”. A nagy ablakban megjelenő – óvónők által megfogalmazott- szakmai kérdésre három  válasz lehetséges (A,B,C).  A kérdést a kint álló felnőtt (szülő, vagy óvónő) olvassa fel. Ha a gyermek kezét a helyes válasz ablakocskába nyújtja be, azt az automata belülről kis ajándékkal  „jutalmazza”.

Az óvoda – a részükre beszerzett alapanyagokból- örömmel vállalta az Ökomata elkészítését és a tudatos fogyasztással kapcsolatos kérdések megfogalmazását. Lelkesen rajzolták, festették a kartonparavánokra általuk tervezett és rajzolt képeket, -  ami aztán később nagy sikerrel debütált a Gyermekek Hete alkalmából.

Az elkészült Ökomata:

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli