A projekt zajvédelmi feladatinak teljessítése érdekében szeptember-október hónapokban a Lepke utcai óvodában zajmérő-jelző lámpát működtettünk. A projekt költségvetéséböl beszerzett PRO 74446 típusú készülék a közlekedési jelzőlámpák színeivel üzemel – ezzel tulajdonképpen „láthatóvá teszi „a zajt...

A projekt zajvédelmi feladatinak teljesítése érdekében szeptember-október hónapokban a Lepke utcai óvodában zajmérő-jelző lámpát működtettünk.

A projekt költségvetéséböl beszerzett PRO 74446 típusú készülék a közlekedési jelzőlámpák színeivel üzemel – ezzel tulajdonképpen „láthatóvá teszi „a zajt. Így ameddig a megfelelő foglalkozásokhoz  rendelt zajviszonyok érvényesülnek, addig a zöld  LED lámpa világít. Ha a műszer a zajszint tartományhoz rendelt maximum terhelést mér, felvillan a figyelmeztető sárga lámpa. Ha a túllépéses terhelés 3 másodpercnél tovább tart, akkor kigyullad a piros lámpa és megszólal a hangjelzés is (ha be van állítva). A lámpa tehát mindig az aktuális zajterhelési állapotot jelzi.

A külföldi tapasztalatok szerint a zajmérő-jelző lámpa használatával a nyugtalan, hangos óvodáscsoportok esetében is biztosítható az optimális  „munkahelyi” atmoszféra.. Már óvodás korban segíti az empátia, a másokra való figyelemmel levés képességét, a tudatosan csendes viselkedési formák elsajtítását.

A pedagógusoknál jelentkező további előny a hangszálak kímélete, és hogy a szervezetet kisebb fizikai és idegi terhelés éri.

A programot támogatja az  AM PTKF/403/2021

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli