A projektünkben vásárolt Compra PRO zajszintjelző lámpa nagy előnye, hogy az óvodás korosztály számára is érthetően (zöld-sárga-piros fénnyel és hangjelzéssel) jelzi a pillanatnyi zajszint nagyságát, túllépését Öt hónap elteltével megkértük a Lepke óvoda vezető „zöld pedagógusát”, hogy foglalja össze a projektből vásárolt és náluk elhelyezett zajszintjelző lámpa használatának tapasztalatait. Szalainé Duber Ilona értékelése.

A lámpát úgy kell elhelyezni, hogy azt mindegyik gyermek láthassa és fontos őket már az első alkalommal megismertetni a működésével. Ami nem nehéz, hiszen a zajmérő-jelző lámpa a közlekedési lámpa ismert színeit használja.

A lámpa, mint újdonság önmagában is felkeltette a gyermekek kíváncsiságát, a fény- és hangjelzések fokozták érdeklődésüket. Kezdetben a kisebbek igyekeztek minél többször megváltoztatni a lámpa színét vagy megszólaltatni a figyelmeztető hangját. Egy-egy kiáltással, tapssal, játékok zörgetésével, provokálóan viselkedtek. Volt olyan is, ahol otthonról behozott „hangos” játék hangerejét (csörgő, hangszer, tülkölő autó stb) próbálgatták.

 A nagyobbakat már a közösen kialakított szabály betartása motiválta. Arra törekedtek, a lámpa lehető legtöbbet "mosolyogjon". Kezdetben gyakran figyelték a lámpa színét, mely mindig visszajelzést adott számunkra.

Megfigyelték pl. hogyan változik a hangerősség, zajszint:
- ha kevesebben-többen vagyunk
- ha együtt éneklünk vagy egymást hallgatjuk
- amikor a játékok ( lego, duplo) között keresgélnek vagy rakodnak
- ha nyitva/csukva van az ablak

 

A zajmérő-jelző lámpa tapasztalt előnyei:

  • mindig az aktuális zajterhelési állapotot jelzi: ismert optikai eszközökkel (színes lámpákkal) működik, így „láthatóvá teszi a zajt”
  • piros lámpa hangjelzéssel kombinálható (ki- és bekapcsolható)
  • bizonyíthatóan csökkenti a zajterhelést. Ennek egészségügyi előnyei: hangszálak kímélete, a szervezetet kisebb fizikai és idegi terhelés éri
  • a lámpa mindenki számára objektívan jelzi a terhelés nagyságát, ami hatékonyabb lehet a pedagógus sokszori és fárasztó (ámde szubjektív alapú) figyelmeztetésénél
  • használatával a nyugtalan, hangos óvodáscsoportok esetében is biztosítható az optimális „munkahelyi” atmoszféra
  • segíti a csend értékrendjének kialakulását, a tudatosan csendes viselkedési formák elsajátítását
  • már óvodás korban segíti az empátia, a másokra való figyelemmel levés képességét

 

Egy-egy csoportban addig vendégeskedett a zajmérő lámpa, amíg a mindennapi tevékenységek közben egyre kevesebbszer szólalt meg. A gyerekek később már a lámpa nélkül is - a szín/ arc/hangjelzés felidézésével -  érzékelték a hangerő és zajszint változásait. A Compra PRO zajszintjelző lámpa nagy előnye éppen ez: az óvodáskorosztály számára is érthetően jelzi a pillanatnyi zajszint nagyságát, túllépését.

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli