Ősszel az udvaron és a tóparti sétákon csukott szemmel, nyitott füllel ismerkedtek a természet hangjaival, a csend fontosságával. Később beltéri óvoda csoportfoglalkozások keretében ismerkedtek a hangok és zajok természetével.

Előbb a projekt keretében vásárolt hallásfejlesztő játék segítségével a zárt dobozokban lévő egyes anyagokat próbálták hangjuk alapján beazonosítani. Majd azt, hogy a különféle anyagfajtával éppen mi történik a paraván mögött (papír tépés, neylonzacskó zörgés, fakocka ütögetés, üveg kocogtatás). Később az alapítvány önkéntesei által készített segédeszközök segítségével a gyermekek megismerkedtettek a hangok sajátosságaival. Láthatóvá tették a hanghullámokat, megismerték és gyakorolták a hangok terjedésével, a hangszínnel. a hangok-zajok erősítésével-tompításával kapcsolatos tudnivalókat és lehetőségeket.

Közös foglalkozásokon beazonosíthattták a hang irányát, meghallgathatták egymás hangos szívverését és kipróbálhatták a zsinórtelefont is. Mindezt úgy, hogy lehetőség szerint a foglalkozás közben ne jelezzen pirosat a PRO zajerősségjelző lámpája…  

 

„Környezetvédelem úton, útfélen” c. PTKF/403/2021 számú projektet a AM Zöld Forrás támogatja.

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli