Többszöri halasztás után a tanév végén mégis sikerült a győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában tervezett szakköri foglalkozások megtartása az Ökológiai Stúdió Alapítvány a Príma klíma - energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő program elnevezésű, KEHOP-5.4.1-16-2016-00752 azonosító számú projektjének keretében. A jó hangulatú és szakmailag tartalmas foglalkozásokat garantálta, hogy érdeklődő és tájékozott 6. osztályos fiatalokkal tudtunk dolgozni. A szakköri foglalkozásokon 13 tanuló vett részt. Az első három foglalkozást csapatépítő játékokkal kezdtük, az utolsónál azonban már működtettük az Ökomatát, ahol alkalmunk volt a gyerek frissen szerzett tudását egyenként tesztelni.

Ami a szakmai munkát illeti: az első foglalkozáson a részvevők megismerkedhettek az energiatermelés-felhasználás alapfogalmaival és azok ökológiai hatásaival. A második alkalommal (kiscsoportokat alkotva) sor került az iskola energia-auditjára. Táblára rajzolva megismerhettük és értékelhettük az intézmény ökológiai lábnyomát (előnyök-hátrányok) – és ehhez kapcsolódóan a csoportok nevesítették az elvárható illetve reálisan megvalósítható teendőket. A harmadik foglalkozáson előbb – a felmerülő lehetőségek közül- a csapat kiválasztotta a cselekvési terv egyes lépéseit és az azok megvalósításához általuk leghatékonyabbnak tartott közvetítési formát (üzenetek megfogalmazása tablón, majd azok iskolarádióban történő közvetítése)

A befejező foglalkozáson elkészítették a kb. 20 (energiatakarékosságra, illetve alternatív enegiahasználatra vonatkozó) elvárást és annak tablóját. Rövid gyakorlás után június 11-én a kis csapat tagjai az iskolarádióban beolvasták az üzeneteket. A tabló felkerült az iskola faliújságjára – a szakkör a téma folytatásához októberben új munkatervet dolgoz ki.

Príma Klíma

Papírkalkulátor

Megelőzési kisokos

Zöldovi

Zöld ovi

Ökosuli

Öko suli